Regler för boendeavdrag

En fråga som ofta dyker upp är om bemanningsföretagen ska betala boende eller inte. Jag vill alltid ha så mycket pengar i handen som möjligt och lösa boende själv eftersom jag inte är säker på att bemanningsbolagen gör rätt. Och gör de fel kan det komma surt för mig i efterhand. Numera har jag eget bolag och hanterar boendekostnaderna inom bolaget.

Tidigare har jag varit löneanställd och varit med om bolag som betalat boende utan att göra skatteavdrag, bolag som betalat boende och gjort schablonavdrag, bolag som betalat boende och gjort avdrag med egenavgiftsnivå (31,42%) samt slutligen bolag som inte betalar boende utan bara lön (de brukar dock vara behjälpliga med att hitta bra boende). Förmodligen gör det första bolaget helt fel och får de revision så blir man skönstaxerad efteråt. I fall nummer två och tre kan jag inte avgöra vad som är rätt. I sista fallet har jag själv full koll på att jag gör rätt.

Regler om boendeavdrag för hyrläkare

Skatteverket har skrivit ner vad som gäller och jag har sammanställt reglerna om boendeavdrag för hyrläkare här.

Tips! Om man vill jämföra vad olika bolag  kan erbjuda för ersättning ska man fråga dem vad de maximalt kan erbjuda om man står för boendet själv. Det är den bästa jämförelsesiffran oavsett anställningsform. Ett bolag som kan erbjuda lägre maximal ersättning utan boende jämfört med andra bolag men som kan erbjuda bättre villkor (ersättning + likvärdigt boende) än andra bolag skulle jag akta mig för.