Moms för hyrläkare

I Juni trädde en ny lag i kraft om att hyrläkare ska beläggas med moms. Sjukvård är momsfritt och tills dess hade även att jobba som hyrläkare varit momsfritt. Men efter ett beslut när ett bemanningsföretag ville pröva momsfrågan i ett ärende så granskades detta och en lagändring gjordes.

För oss som har egna bolag innebär det att vi ska lägga på moms om 25% på våra kostnader. Egentligen ingen skillnad för oss förutom att man måste momsregistrera sitt företag och redovisa momsen. Lite mer administrativt arbete med andra ord.

För bemanningsföretagen spelar det inte heller någon roll om de arbetar med kunder inom den offentliga vården. För de kommer att lägga på moms på sina kostnader. Offenliga vården får sedan dra av momsen.

Kruxet är istället de privata vårdgivarna som inte får dra av momsen av någon konstig anledning. För dem blir det 25% dyrare att hyra in vårdpersonal. Min tro är att de privata vårdgivarna istället kommer att försöka anlita vårdpersonal som timanställda istället. Det är dock inte intressant för mig för då får jag skatta bort så mycket.

Följden av detta kan innebära att konkurrensen om hyruppdrag mot den offentliga vården hårdnar om fler resonerar som mig eftersom fler läkare kommer släppa sina direktavtal mot privata vårdgivare.

Läs mer om moms för hyrläkare på DI

https://www.di.se/nyheter/landstingen-riskerar-miljonsmall-efter-dom-om-hyrpersonal/

 

2 thoughts on “Moms för hyrläkare

  1. Hej,
    Gäller den lagen redan? Jag har precis fakturerat till en bemanningsföretag, men det gjorde jag utan moms. Jobbade som hyrläkare på ett sjukhus. Bemanningsföretaget säger att det är fortfarande momsfritt.
    Nu blev jag riktigt oroligt. Vad är det som gäller?
    Tack för hjälpen.

    • Hej! Lagen gäller redan men skatteverket vet inte hur de ska tillämpa lagen ännu. De utrder det fortfarande. Så du kan sitta lugnt i båten. Och om jag har förstått det rätt så kommer de inte blicka bakåt när lagen börjar tillämpas så vi slipper retroaktivt merarbete.

Comments are closed.