Totalt hyrläkarstopp 2019 hur går det?

I början av 2017 så kom SKL överens med alla landsting om att vara oberoende av hyrläkare i januari 2019. Hur går det? Kommer vi som vill fortsätta som hyrläkare stå utan jobb efter årsskiftet?

Det går tydligen inte så bra att minska behovet eller så har behovet minskat men kostnaderna ökat? För utgifterna har fortsatt öka i flera landsting. I västra Götland ökade kostnaderna med 40% förra året enligt Sveriges Radio.  Skåne och Stockholm ska visst ha minskat sitt behov men i övrigt så står det stilla eller öka enligt SKL.

Hur gör man då för att få bort hyrläkarna? Att ha hyrläkare minskar kontinuiteten är ett av huvudargumenten. Det man gör istället är att anställa samma läkare och de får mycket goda villkor. En kollega som jobbat som hyrläkare i Jönköpings län erbjöds drygt 100 000kr/månad i lön om han tog en anställning hos dem istället.  Och då lovade verksamhetschefen att han inte behövde ta lika många patienter, att han skulle få delta i arbetsplatsträffar, åka på utbildning och konferenser. Kostnaden per patient lär inte bli så mycket mindre. Han tackade nej eftersom han vill kunna styra över sin arbetstid mer själv och riskera att vara fast på en arbetsplats som inte fungerar.

En annan kollega som jobbar som kardiolog har tackat ja till en 100% tjänst där han bara jobbar 80%. En dag i veckan får han utgå hemifrån. Inga krav på prestation mer än att vara tillgänglig per telefon om det krisar sig på arbetsplatsen.

Skillnaden i ersättning mellan fast tjänst med dessa villkor och att jobba som hyrläkare skiljer inte alls, eller väldigt lite med tanke på sjukersättning, tjänstepension, utbildning mm.

Jag själv är inte oroad. Uppdrag som hyrläkare kommer att finnas lång tid framöver. Det finns otroligt mycket beställningar verkar det som. Kanske är det knepigare för de yngre läkarna som kommer och inte är specialister ännu. Jag har i alla fall hört att det är svårare för dem att komma ut på uppdrag om de inte har erfarenhet tidigare.