Nu ska psykiatrin bli fri från hyrläkare

Dagens medicin skriver om att SKL har ett projekt på gång. Psykiatrin ska bli fria från hyrläkare. Målet för landstingens gemen­samma projekt för bättre läkar­bemanning inom psykiatrin är att få bättre kontinuitet. Hittills har 15 landsting en tidsplan för utfasningen av hyrläkare. September 2017 är slutdatum för de flesta. I dag består runt 15 procent av läkarbemanningen inom vuxen­psykiatrin och rättspsykiatrin av hyr­läkare.

Tidigare försök att få stopp på hyrläkarna har misslyckats. Varför ska det gå nu?

– Alla landsting är trötta på det här systemet och det finns ett starkt ledningsstöd för att göra verklighet av orden. Men, visst, det är på skälvande knän. Det finns en oro för att alla landsting inte är med, något som krävs om vi ska lyckas, säger Martin Rödholm som är projektansvarig.

I slutet av artikeln berättar Stefan Lindskog, personalchef inom hälso- och sjukvården i Landstinget Dalarna.

– Vi har inga direktiv om det. Vi har upphandlade avtal med bemanningsföretag och har inte några planer på att sluta anlita dem.

Lycka till säger jag.

Läs hela artikeln på Dagens Medicin

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/09/21/nu-ska-psykiatrin-bli-fri-fran-hyrlakare/