Hyrläkarna ska bort

Landstingen drar åt inhyrningen av primärvårdsläkare men till vilket pris? Det hyrstopp som gjordes inom psykiatrin i Västra Götaland börjar lösas upp eftersom situationen på vissa ställen är ohållbar.

Nu verkar turen alltså ha kommit till primärvården också . Jag har märkt den sista tiden att det blir svårare att hitta uppdrag inom primärvården i närområdet, i alla fall om man inte är specialist i allmänmedicin. De uppdrag som kommer ut försvinner ganska snabbt. I Västra Götaland har vårdcentralscheferna fått mycket tydliga regler att följa gällande inhyrning och följer de inte direktiven så smälls det på fingrarna direkt.

Detta i kombination med att de första utlandsutbildade läkarna snart börjar komma in i arbetslivet gör att VG-regionen drar åt hårdare än tidigare. I VG har de en utbildningsvårdcentral i Fristad. Läkarna går en grundkurs i svenska i Polen och sedan kommer de till Sverige och får en intensivutbildning på olika utbildningsvårdcentraler samtidigt som de fortsätter sin utbildning i svenska. Det som är imponerande är hur bra svenska de har lärt sig på kort tid.

Samma sak görs visst i Jönköpings län där Lotta Larsdotter har tillträtt som ny chef för vårdcentralerna Bra Liv i landstinget. Värnamo nyheter skriver om deras satsning:

Bra Liv har satt upp målet att hyrläkarna ska vara borta inom tre år. Och det går framåt. Under 2014 har behovet att anlita hyrläkare minskat med 20 procent.

– Idag har vi igång i snitt 17 hyrläkare i veckan på våra vårdcentraler, säger Lotta Larsdotter.

Det finns flera förklaringar till att läkarbristen avtagit. Nässjö utbildningscentrum, där utlandsutbildade läkare introduceras i svenska sjukvårdssystemet, har börjat bära frukt, högre löner erbjuds för tjänst på mindre orter, och fler ST-läkare har tagits in.

En modigt mål och kanske en smart satsning? Äntligen har de förstått att de måste konkurrera med fler ST-tjänster, högre löner och fler läkare. Kommer de att nå målet? Jag är tveksam. Just nu pressas alla vårdcentraler hårt och uppskattningen hos vårdcentralscheferna och SSK när de väl får tillstånd att hyra in har nog aldrig varit större i VG än vad den är nu.

Skulle slutenvårdsuppdragen minska så kommer det fortfarande finnas PV-uppdrag. Som komplement till slutenvården så ser jag möjligheten att jobba i primärvården som ett alternativ som kommer att finnas kvar under många år till, tror jag. Finns det inte tillräckligt med luckor i VG, så finns det onekligen 17 linjer som ska täckas i Jönköpings län. Dessutom finns det ett stort gäng linjer i Kronobergs län där man också får riktigt bra betalt för att vara i södra Sverige.