Resursläkare

Resursläkare. En “ny” definition på yrket. Jag är visst gammalmodig för jag har inte hört talas om det förrän nu. Jag googlade och fann att det hade använts redan 2010 fast då på de läkare som arbetade som hyrläkare internt inom primärvården. Begreppet verkar ha tagit ny fart bland ett par av bemanningsbolagen under våren. Resursläkare, den får jag smaka på lite. Ett av bemanningsbolagen som har ändrat benämningen anger att de tycker att resursläkare passar bättre in på deras värderingar gällande hög kompetens och långsiktighet. Jämfört med begreppet stafettläkare så har de helt klart en poäng i det. Är inte lika övertygad om man jämför med hyrläkare.

Jag som var nöjd med att stafettläkare har börjat försvinna på allvar och att hyrläkare börjat bli ett etablerat och vedertaget begrepp. Stafettläkare har aldrig varit en bra benämning tycker jag. Hyrläkare tycker jag är bra. Det talar om precis vad det handlar om. Resursläkare kan fungera men jag tycker benämningen passar bättre för de som jobbar som resurser internt inom den egna verksamhet. Där är benämningen klockren.

Bemanningsläkare, hyrläkare, stafettläkare, resursläkare

Jaja, kärt barn har många namn. Det kan bli bra med resursläkare också även om jag tycker synd om alla hallänningar och smålänningar som ska uttala det. 🙂