Hyrläkare riskerar skattesmäll

Som jag har skrivit tidigare så finns det risk för hyrläkare att drabbas av en skattesmäll om man anlitar fel bemanningsbolag. Vissa oseriösa bemanningsbolag struntar i vissa skatteregler. I vissa fall förmodligen pga okunskap, i andra fall för att de försöker de komma undan pga någon anledning.  De är skyldiga att betala 31.42% i arbetsgivaravgifter (2014) samt att beskatta utlägg som resor och boende som inkomst.

Visst är det skönt och smidigt om företaget betalar boende och resa, speciellt om de även har konkurrenskraftiga löner. Vad riskerar du om bemanningsbolaget som du arbetar via inte har skött sin ekonomi och betalat in alla lagstadgade avgifter eller underlåtit sig att skatta ditt boende och resa som inkomst?

  1. Skatteverket kommer att göra en uträkning och skönstaxera dig i efterhand. Har du inte då satt undan pengar för det kan det bli en saftig käftsmäll ifall du har jobbat mycket och länge för det företaget.
  2. Jobbar man för ett bolag som inte heller har skött inbetalningarna till skatteverket så är den summan de måste betala in verkligen betydande och vissa företag kommer säkerligen då gå i konkurs. Har du som stafettläkare / hyrläkare inte fått ut din innestående lön och har fodringar riskerar du att gå miste om dessa vid en eventuell konkurs.

Våga ställa frågan Vad ingår i lönen? Fråga om vilka arbetsgivaravgifter de betalar in. Fråga om de beskattar din resa och ditt boende som inkomst ifall de står för kostnaden.

Men mitt råd till dig som jobbar som hyrläkare är att se till att få alla pengar i handen. Bry dig inte om att vissa bemanningsbolag lockar med att de står för resa och boende. Då har du själv full koll på din ekonomi och riskerar inga tråkiga följder långt senare. Be dem istället om hjälp och tips med att hitta bra priser på boende och resa.

Länk till artikel i Dagens Medicin och Skatteverket

Vill du läsa mer om det så har Olof Ljunghusen på Lilab skrivit om det på Dagens Medicin.

http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2014/03/Hyrlakare-riskerar-skattesmall/

Här kommer en länk till Skatteverket ifall du vill läsa mer om reglerna kring Tjänsteställe för personal med växlande arbetsplater.

http://www.skatteverket.se/rattsinformation/reglerochstallningstaganden/stallningstaganden/arkiv/ar/2005/stallningstaganden2005/13036772905111.5.5c13cb6b1198121ee858000754.html