Kostnader för hyrläkare ökar

Det var väl inte direkt oväntat. Att tro att en halvering som SKL hoppades på skulle vara möjlig gör nästan att man tror att de spelar dumma. Det kanske är bättre att gräva ner huvudet i sanden istället för att inse vad som egentligen orsakar behovet av hyrläkare. Senast i somras så kom bland annat Timbro ut med en artikel som beskriver verkligheten för inhyrning av läkare ganska bra.

Det var för ett drygt år sedan som Sveriges kommuner och Landsting, SKL, sa att kostnaden för den inhyrda personalen i vården, som till 90 procent består av läkare, skulle halveras. Men nu visar en analys som SKL gjort att kostnaderna istället ser ut att fortsätta öka och landa på 2,9 miljarder kronor, en ökning med 18 procent på två år.

Jämtlands län gick all in. Följden blev inte riktigt den som de ansvariga hade tänkt. Robert Svartholm som är ordförande för Läkarföreningen i Norrbotten, beskrev det så här.

Ta Jämtland där man plötsligt säger att nu ska vi ta SKL på allvar, och nu ska vi ha ett idiotstopp för stafettläkare. Det går omedelbart ut över de som är på plats. och när ingen lyssnar på dem, så blir de förbannade och säger upp sig. Nu efter sommarens kaos så beslutar landstinget att de måste ta in stafetter i alla fall, och nu har man ytterligare ett tiotal tjänster som måste stafettbesättas, och då har kostnaderna ökat i stället.

Samtidigt börjar nu politikerna inse att den minskade satsningen på ST-block för ett par år sedan nu börjar göra sig påmind när många specialister går i pension. Det kommer att bli en större brist och det tar minst 5-10 år innan den bristen är täckt så det kommer vara en fortsatt brist på specialistläkare de närmaste åren.